KAMIN, ODLIČNA KOMBINACIJA S TOPLOTNO ČRPALKO

V današnjem času trend naraščajočih stroškov energije zagotovo narekuje kombinacijo večih ogrevalnih sistemov. Kombinacijo teh sistemov je potrebno izbrati skrbno, da se občasne pomanjkljivosti ogrevalnih sistemov nevtralizirajo. To ne velja samo za novogradnje, predvsem pri starih gradnjah je smiselno premisliti o zamenjavi potratnih ogrevalnih sistemov.

Nakup novega kaminskega vložka praviloma pomeni znatno povečanje bivalnega udobja. Mnogi še zmeraj vidijo v kaminu luksuzno oz. razkošno različico, katero si iz dekorativnih razlogov postavimo v dnevno sobo, in katera ogreva zgolj neposredno bližino kamina. Zagovorniki takšnih pogledov so v zadnjih letih zagotovo prespali razvoj kaminske tehnologije. Kot prvo, da v hiši vgradimo kaminski vložek dandanes ne predstavlja veliko tehničnega truda in posega, kot drugo pa kamini s sodobno ogrevalno tehnologijo odlično ogrevajo prostore. Kar je ostalo od »starih časov« je zgolj vsakodnevno delo, da oskrbimo kamin s kurivom, zato pa so investicijski stroški v primerjavi z drugimi načini ogrevanja bistveno nižji.

 vir: kratki.pl

Pri bivalentnem ogrevalnem sistemu imamo možne različne kombinacije, pri čemer je zagotovo najbolj efektivna simbioza med toplotno črpalko in kaminskim vložkom. Toplotna črpalka nudi nizke stroške obratovanja, imamo pa zato nekoliko višje investicijske stroške. Toplozračni kamini in kamini na centralno kurjavo zahtevajo nizke investicijske in obratovalne stroške, v zameno pa potrebujemo več časa za njihovo uporabo in vzdrževanje.
Kot smo zgoraj navedli delujejo toplotne črpalke zelo učinkovito in poceni, zato je toplotna črpalka poglavitno ogrevanje, katero predstavlja temelj našega ogrevanja. Za toplotno črpalko zrak/voda je priporočljivo imeti zalogovnik, kajti le-ta deluje po principu kompresorja. To pomeni, da povprečno proizvaja vsaj dvakrat toliko toplotne energije kot porabi električne energije. S tem imajo toplotne črpalke pozitivno energijsko bilanco.

 vir: panasonic slovenija

Kot dodatno ogrevanje deluje kaminski vložek, kateri je po potrebi zelo dobra podpora toplotni črpalki. Najpomembnejša je pravilna izbira kamina. Kdor kupuje novi kamin, lahko v podjetju THS s strokovno pomočjo izbira med več vrstami prostostoječih in vgradnih toplozračnih kaminov in kaminov na centralno kurjavo. Prednost slednjega je, da lahko ogrevamo tudi sanitarno vodo in ga priključimo na talno ogrevanje. Vendar pa moramo vgradnjo kamina podrobno in dosledno načrtovati. Pri tem je potrebno upoštevati različne dejavnike (glede tipa gradnje objekta) in določena pravila, predvsem požarno zaščito, možnost dovoda zunanjega zraka in uporabo ustreznih materialov za samo vgradnjo kamina.

pripravil: Jan DOLENC