Toplotna črpalka zrak-voda, alternativa kurilnemu olju in plinu?

Ogrevanje šteje med večje investicije za vsakega lastnika nepremičnine. Kako visoki so zares stroški ogrevanja z oljem, plinom ali toplotno črpalko? Kakšna bo cena olja in plina čez deset ali dvajset let? Skoraj nepošteno vprašanje na katerega ne zna odgovoriti nihče, skrbi skoraj vsakega lastnika hiše ali stanovanja, ki bo v kratkem investiral v novo ogrevanje in katerega odločitev zna močno vplivati na njihove stroške ogrevanja.

V Sloveniji so naftni derivati najdražji energent, predvsem zaradi razmeroma visokega deleža davkov v njihovi končni ceni. Slovenija je tudi ena izmed redkih držav EU, ki v celoti regulira ceno naftnih derivatov. Če povzamemo statistike gibanja cen kurilnega olja skozi preteklih pet let ugotovimo, da je le-ta bila precej nestanovitna. Medtem ko je v začetku leta 2007 znašal liter kurilnega olja 0,574€, se je cena do začetka leta 2008  povzpela že na 0,739€. Marca  2009 je cena ponovno padla na znosnih  0,488€ in se od tedaj povečini le zviševala vse do vrtoglavih 1,026€ za liter kurilnega olja. Bili smo priča precejšnjim nihanjem z vselej daljšimi obdobji rasti cen, kar vzbuja dvome in skrb o naložbi v ogrevanje s kurilnim oljem.

Prav tako je v zadnjih letih možno opaziti močan trend rasti cen zemeljskega plina. Glavni razlog za dvig končnih cen je višja osnovna cena, kot posledica višjih uvoznih cen in splošnih razmer na mednarodnih trgih zemeljskega plina.

 

Spremembe drobnoprodajnih cen naftnih derivatov v Sloveniji
 

 

Tehnologija, ki danes dosega pravo renesanso, je ekološko najprijaznejši in energetsko najcenejši način ogrevanja prostorov in sanitarne vode. Toplotna črpalka odvzema toploto okoliškemu zraku (vodi ali zemlji) in z njo ter dodano električno energijo segreva vodo do temperature 55°C ali več. Kolikšen je izkoristek toplotne črpalke glede na vloženo energijo nam pove grelo število-COP (Primer: za 1 kW vložene energije dobimo 4,74 končne izhodne toplotne energije). Uporabljamo jo lahko kot osnovo za vse vrste ogrevalnih sistemov, najbolje pa se bo obnesla pri talnem in konvektorskem načinu ogrevanja prostorov. V kolikor se odločimo za ogrevanje z radiatorjem, morajo biti radiatorji dimenzionirani na temperaturni režim 45/55°C. Toplotne črpalke za svoje delovanje uporabljajo električno energijo, zato so letni stroški ogrevanja s toplotno črpalko neodvisni od cen naftnih derivatov in drugih fosilnih goriv.

Sodobne toplotne črpalke so izredno tihe in enostavne za uporabo, prav tako zavzamejo malo prostora, saj ne potrebujejo rezervoarja za gorivo. Delujejo brez nevarnosti (npr. požarna zaščita, bazen za lovljenje olja), so brez stroškov dimnikarja in zahtevajo minimalne stroške vzdrževanja (brez menjav šob za gorilnik, brez umazanega oljnega rezervoarja). V poletnih mesecih delujejo tudi kot klimatske naprave, saj omogočajo hlajenje prostorov. Poleg glavnih prednosti toplotnih črpalk, kot so udobje, prijaznost do okolja, prihranek energije, majhni stroški obratovanja in nabave je še potrebno omeniti, da se uporabnikom toplotnih črpalk, zaradi energijskih virov zviša vrednost zemljišča.

Toplotna črpalka zrak-voda

Še pred nekaj leti ni bilo tako velike ozaveščenosti in izbire načina ogrevanja pri novogradnjah ali pri posodobitvi starih gradenj. Pravzaprav se je v glavnem izbiralo med plinom in oljem. Danes je izbira težja. Ogrevalni sistemi kot je npr. toplotna črpalka osvajajo trg in večino novogradenj. Pri toplotni črpalki so letni prihranki največji, prav tako pa imamo možnost pridobitve subvencije s strani eko sklada. Letne prihranke lahko razumemo kot razliko med stroški ogrevanja na kurilno olje in stroški ogrevanja toplotne črpalke. V primerjavi s kurilnim oljem so toplotne črpalke gospodarnejše. Kljub temu pa velikokrat naletimo na »fobijo« pred zvišanjem cene električne energije. Zato se pri nas število toplotnih črpalk le počasi povečuje. V ZDA, Japonski, Španiji, Švedski, Avstriji, Nemčiji in Švici so toplotne črpalke že popolnoma osvojile trg.

Sistem toplotne črpalke zrak/voda izkorišča toplotno energijo iz zunanjega zraka za ogrevanje in hlajenje doma ter pripravo tople vode. Električno energijo uporablja samo za delovanje kompresorja, elektronike in črpalk, v primeru zelo nizkih temperatur pa tudi za električne elemente.

 

vir: IDM

 

Sodobna toplotna črpalka zrak/voda omogoča do 78% prihranka pri stroških ogrevanja, zmanjšuje porabo električne energije in izpuste ogljikovega dioksida, deluje do -20°C zunanje temperature in omogoča izhodno temperaturo vode 65°C.

Toplotna črpalka je idealna rešitev za ogrevanje v novih in starih stavbah, saj je njihov razpon zmogljivosti od cca. 7 kW naprej. Kako potem izbrati pravilno zmogljivost toplotne črpalke? Koliko energije porabite v vaši hiši ali stanovanju je odvisno od mnogih faktorjev. Debelina izolacije zunanjih sten, izolacija strehe in kleti, tip oken, v kakšnem stanju je vaša ogrevalna naprava in nenazadnje, tudi vaše vedenje vpliva na energijsko bilanco vaše hiše. Dobra toplotna izolacija prinese zmanjšanje toplotnih izgub in posledično manjšo ogrevalno napravo, ki zagotavlja manjšo porabo goriva. Pri novogradnjah morajo biti potrebne moči ogrevalnih sistemov že določene, pri starejših gradnjah pa se zmogljivost potrebne toplotne črpalke izračuna.

Ko se odločamo investirati v novi ogrevalni sistem je potrebno pogledati 10 ali več let naprej. Cene naftnih derivatov in zemeljskega plina se višajo, medtem ko toplotna črpalka uporablja obnovljive, brezplačne energijske vire. Ogrevanje s toplotno črpalko je torej cenovno ugodnejše in okolju prijaznejše. V primerjavi s kurilnim oljem ali zemeljskim plinom je toplotna črpalka zrak/voda boljša alternativa oziroma absolutni zmagovalec.

 

Pripravil: Jan Dolenc